Skärgårdens drottning S/S Norrtelje får ansiktslyft på Beckholmen

I november bogserades ”skärgårdens drottning”, båten S/S Norrtelje, till Beckholmen för en omfattande renovering. De 120 år gamla bottenplåtarna är sönderrostade och måste bytas.

– Den stora utmaningen är att sammanfoga det gamla med det nya, berättar Martin Adevik, produktionschef på Stockholms reparationsvarv.

I östra dockan på Beckholmen pågår ett intensivt arbete med att byta ut de rostiga bottenplåtarna på S/S Norrtelje. De gamla plåtarna skärs bort med skärbrännare och ersätts med ny fartygsplåt.

– Det är i princip hela botten som måste bytas ut, säger Martin Adevik.

På Beckholmen gjordes en ultraljudsundersökning av S/S Norrtelje som visade att fartygsplåten rostat och behövde bytas ut. Även spanten som är fartygets stomme var rostig och måste bytas.

Beckholmens långa båthistoria

På Beckholmen har det pågått varvsverksamhet sedan 1600-talet. Beckholmen har fått sitt namn från det becksjuderi som låg på ön. Tjära kokades till mer trögflytande beck som användes till att täta båtskrov och tunnor och var en värdefull exportvara.

– När vi sanerade ön 2012 och började gräva i marken kunde vi fortfarande känna doften av nykokt tjära, säger Martin Adevik.

Hittade tidskapsel

Under arbetet med att ta bort de gamla fartygsplåtarna hittades verktyg, kilar och nitar framme i kölen som tappats när fartyget byggdes.

– Det var för smalt längst ner så de har ju inte fått upp dem. Det är en 120 år gammal tidskapsel, säger Martin Adevik.

I mitten av februari beräknas renoveringen vara färdig och när isläget tillåter ska S/S Norrtelje bogseras tillbaka till hemmahamnen i Norrtälje.

Läs hela reportaget här: https://lnkd.in/daE2UaNi
Av Tomas Blideman, SVT Stockholm.

Vi är glada att presentera Henrik Cars som vår nya marknadsansvarig!

Henrik kommer närmast från Gotlandsbolaget där han har arbetat sedan 2016, först som vice vd för Destination Gotland och senast som Head of Operations för Hansa Destination. Dessförinnan var han hamnkapten på Stockholms Hamnar. Cars är utbildad sjökapten och var anställd som befälhavare i Silja Line innan han gick iland 2007.

-Efter åtta omväxlande år på Gotlandsbolaget känns det jätteroligt med nya utmaningar på Stockholms Reparationsvarv, säger Henrik om sin nya tjänst.

Vi förstärker vår HR funktion och välkomnar Mikaela Danilovic!

Mikaela har som närmast arbetat som konsultchef på Jurek Rekrytering & Bemanning. Där har hon har arbetat med rekrytering och bemanning samt HR-frågor.

Vi är glada över få ha Mikaela i vårt team och hälsar henne varmt välkommen 💐

Efter mer än tre år är längtan äntligen över!

För drygt 100 år sedan byggdes Gustav V:s torrdocka på Beckholmen åt Marinen. Marinen var verksam på ön fram till 60-talet då de flyttade till den då nybyggda Musköbasen där underhåll och torrsättning kunde ske i en skyddad miljö. Tidigt 90-tal startade Stockholms Reparationsvarv på Beckholmen och man lade stor möda på att få i gång anläggningen igen.

En av de viktigaste funktionerna för en säker arbetsmiljö är porten som ser till att hålla sjövattnet utanför dockan. För ett par år sedan bedömdes den nästan 100 år gamla porten ha uppnått teknisk livslängd och det var inte längre ekonomiskt försvarbart att fortsätta hålla den vid liv. Det var 2020 och arbetet med att hitta ett företag som kunde bygga en ersättare sattes i gång. Nu, tre år senare stod vi här och genomförde invigningen av den nya porten. Smått overkligt efter lång väntan och hårt arbete av många inblandade, inte minst varvet Ravestein i Holland som har byggt den.

Under nio dygn bogserades den till Beckholmen från Rotterdam och anlände i mitten av augusti som sedan följdes av tester och utbildning under en vecka. Den nya porten är nu överlämnad till oss och klar för operativ drift vilket kommer garantera säkerheten för personalen och fartygen i dockan i minst 100 år till.

Trots vädret så var det bara glada miner och mätta magar efter att ha intagit en mycket god grillbuffé som tillagats av Magnus som varit regerande världsmästare i Kocklandslaget. Tack alla kunder, underentreprenörer och inte minst vår egna personal som deltog och förberedde festligheterna.